Glas fascinerar

startsida_hylla_2011
Jag har alltid haft en dragning till glas så länge jag kan komma ihåg , och har velat arbeta med glas i många år innan jag äntligen upptäckte GLASFUSING.

Glas fascinerar. Det är hårt men mjuk, kallt men varmt. Transparent och opakt. Det speglar, reflekterar, bryter ljuset helt underbart. Det inbjuder till beröring – Men akta akta rör inte – det kan gå sönder!

Ibland är det glaset som pockar på en form, ibland är det färgen som vill sprida ljuset över rummet eller trädgården.

Ibland finns form och färg i tankarna och utmaningen är att få glaset att samarbeta. Ibland blir det bara skräp och man får börja om ibland överraskas jag själv av att det blivit bättre än förväntat.

Fusing och slumping beskriver en uråldrig glassmältningsprocess som görs i två steg. Först smälter man samman glasbitar eller glaskross till en glasskiva (fusing). I nästa steg lägger man skivan över form av gips, rostfritt stål eller ugnsfibermaterial. När glaset hettas upp igen vid något lägre temperatur än i första steget, formar sig glaset efter formen (slumping).

Detta är en teknik som med stor frihet i färg och formval, mest används för skålar och fat men även skulpturer, tavlor, lampetter, trädgårdskonst, smycken mm bara fantasin sätter gränser.